30 gru 2010

Chiński czosnek - chińska tandeta

Jak podaje IAR, chińczycy przemycają masowo czosnek jako cebulę z uwagi na to, ze na cebulę cło jest kilkukrotnie niższe. Dziwny to celnik, co nie odróżnia jednego od drugiego. Albo jest ślepy, albo ma duże kieszenie :D

Co ciekawe, co piszą o chińskim czosnku:
Ma on bardziej regularne kształty niż polski czosnek, mniej czosnkowy zapach i smak, szybko pleśnieje i nie da się go rozmnożyć. Zdaniem specjalistów, jest to bardzo podejrzane, ponieważ czosnek powinien usychać, a nie się psuć. W Australii, Indiach i Nowej Zelandii wykryto, że chiński czosnek jest konserwowany szkodliwymi dla człowieka substancjami.

Jak dobrze mieć swój ogródek...

1 komentarz:

  1. Ludzie chcą zaoszczędzić trochę grosza, ja to rozumiem. Dziwne tylko, że celnicy albo są osłami albo w grę wchodzą jakieś łapówki?

    OdpowiedzUsuń