25 mar 2012


Łapy opadajo:

AFERA JAJECZNA. Jak robi się susz jajeczny i do czego jest stosowany w przemyśle spożywczym?
Kolejna afera spożywcza w Polsce przyniosła informacje o fałszowanym suszu jajecznym, który zawierał śladowe ilości jajka. Właściciele jednej z firm zastąpili jajka suszem z ryb, wapniem i kurkumą. Mówimy, jak robi się susz z jajka i gdzie jest używany? A także, czy sfałszowany susz jajeczny może być szkodliwy.
http://www.mowimyjak.pl/fakty/informacje/jak-robi-sie-susz-jajeczny-i-do-czego-jest-stosowany-w-przemysle-spozywczym,22_38919.html

Nielegalne fałszowanie składników suszu polega na dodawaniu do tego produktu suszu z ryby, która zapewnia odpowiedni zapach, wapnia, zapewniającego odpowiednią strukturę oraz kurkumy, która nadaje produktowi kolor. Takie działania są jednak nielegalne i dodatkowo, jak wykazały badania przeprowadzone w jednej z firm, sfałszowany susz z jaj podejrzewany jest o to, że może być rakotwórczy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz